Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny z czekoladą...

Muffiny uwielbiam za szybkość i łatwość przygotowania. Dodatkowo, można je zaraz po wystygnięciu zapakować do woreczków i zamrozić. Później wystarczy tylko wieczorem wyciągnąć babeczkę, a następnego dnia będzie idealna do pracy lub porannej kawy. Jest to też dobry pomysł na nadchodzącą Wielkanoc. Babeczki można upiec już dziś, co zaoszczędzi trochę pracy przed samymi świętami.  Mała babeczka idealnie nadaje się do koszyka ze święconką. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Nigelli Lawson "Feast", zmniejszyłam jednak ilość czekolady.

 

Muffiny z czekoladą

Muffiny z czekoladą

250 g mąki

175 g cukru, najlepiej pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

2 łyżki ciemnego kakao

100 g posiekanej czekolady, różnej

250 ml mleka

90 ml oleju

1 duże jajko

aromat lub ekstrakt waniliowy


W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Przelać mokre do suchych i niezbyt dokładnie wymieszać (mają pozostać drobne grudki). Ciasto nakładać łyżką do ¾ wysokości papilotek. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego!

sobota, 27 marca 2010, przepisnasukces

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/08 23:14:31
Miałem okazję jeść owy specjał, przygotowany przez twórczynie niniejszego bloga. Żeby nie wdawać się w szczegóły - dla miłośników czekolady wszelakiej powyższy przepis to cudo.
Dodatkowo nadmienię, że wypiek powtórzony na własnym kuchennym gruncie sprawdził się w 100%.