Blog > Komentarze do wpisu

Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

Prosta i szybka zupa, która smakuje jak "u Mamy". Przy najmniej mojej... :) Może ona być elementem wielkanocnego menu, ale również szybkim obiadem w tygodniu.

Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

1 żurek w torebce

1 barsz biały w torebce

4 białe kiełbasy

4 jajka

1 mała cebulka

2 łyżki oleju do przesmażenia cebulki

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela zngielskiego

4 ziarenka pieprzu

majeranek (u mnie około łyżeczki suszonego)

sok z cytryny do smaku

troszeczkę chrzanu do smaku ( u mnie około 1/2 łyżeczki)

sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Dwie torebki zupy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, pamiętając o podwojeniu porcji (mamy 2 torebki zupy). Do gotującej zupy wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kiełbasę. Gotujemy na bardzo małym ogniu. W tym czasie kroimy w kosteczkę i podsmażamy cebulkę na 2 łyżkach oleju.  Łyżką cedzakową wyławiamy ugotowaną kiełbasę łyżka, każdą kroimy na 3 kwałeczki. Uwaga gorąca! Wrzucamy ją z powrotem do garnka. Dodajemy też cebulkę. Zupę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, sola, pieprzem i chrzanem. Na koniec wrzucamy obrane, pokrojone na ćwiartki jajka i tyle majeranku,  ile lubimy. Delikatnie mieszamy i wyłączamy palnik.

Smacznego!

czwartek, 18 marca 2010, przepisnasukces